söndag 31 augusti 2008

Väsby stoppade Qvidings svit

Väsby United vann dagens match i Superettan mot Qviding FIF med 2 -1 efter mål av Admir Catovic och Alieu Jagne. Det var årets första förlust för Zoran Lukics lag hemma på Valhalla IP och Mikael Stahres Väsby passerade därmed göteborgslaget i tabellen och har åtta poäng ned till kvalstrecket med en match mer spelad.

Matchen inleddes på ett soligt Valhalla i ett, om inte rasande, så iallafall högt tempo. Qviding inledde offensivt med hög press från sitt 4-3-3 men Väsby kunde genom ett rörligt snabbt spel hela tiden skickligt ta sig framåt i banan. Efter tio minuter får Admir Catovic bollen felvänd i mittcirkeln där han svarar för en imponerande vändning och rycker förbi två bevakare i en rörelse. Han spelar fram bollen till Mikael Thorstensson som lägger tillbaka till en framrusande Catovic som ur högerläge får på ett skott som letar sig in vid Tommy Naurins bortre stolpe. Ett mycket tjusigt mål. Både Catovic och Martin Kayongo-Mutumba står matchen igenom för svåra tekniska nummer i hög fart. Bland annat kunde Catovic fått straff när han efter att ha tråcklat sig fram och chippat bollen över en försvarare fick en misslyckad rensningsspark i huvudet. Domaren hävdade dock att förseelsen skett precis utanför gränsen till straffområdet.

Efter drygt 25 minuter valde Lukic att övergå till ett 4-4-2 med Gravem och Stiller på topp vilket nästan omedelbart betalade sig. Vänsterbacken Kyle Konwea ryckte förbi sin bevakare på sin kant och slår ett hårt inlägg eller skott mot främre stolpen där bollen touchar någon eller några spelare och går i mål. Målet tilldömdes Hannes Stiller i den officiella statistiken. Matchen är i det här skedet helt jämn och oavgjort står sig till halvtid.

Den andra halvleken inleds inte i samma tempo som den första, båda lagen har ganska bra kontroll på varandra. Det är dock oftare Qviding som kommer fram till avslut, det avlossas flera skott men de är antingen utanför målramen eller där stabile Väsby-målvakten Niklas Westberg står placerad. Med en kvart kvar går Qviding tillbaka till 4-3-3 utan att få något märkbart större tryck mot Väsbymålet. Niklas Backman och Omar Jawo tar bort det mesta som kommer in i straffområdet och Gabriel Petrovic i tandem med Daniel Johansson står upp på det centrala mittfältet. De flesta spelarna börjar bli rejält trötta när inbytte Alieu Jagne efter samspel med Magnus Eriksson, inbytt även han, drar på ett kanonskott från sin vänsterkant, rätt in i bortre krysset. Både Jagne och Mutumba hade flera gånger utnyttjat ytan mellan Qvidings yttrar och backar och målet var ett resultat av det. Qviding slängde fram det mesta de hade högt upp i banan i matchens slutskede utan att komma till något farligt avslut. På extratid fick man även Kyle Konwea utvisad efter att han dragit på sig sitt andra gula kort.

Sammanfattningsvis en välspelad match mellan två offensivt inriktade lag där Väsby visade sig vara laget som hade den extra kvalitet som krävdes för att avgöra matchen.