måndag 4 augusti 2008

Bland skälmar och illgärningsmän - Allmänna Idrottsklubben i Småland

Kung Harald [sade] att han tyckte om att höra sådana muntrande ting om levernet bland smålänningarna; vilka av naturen voro skälmar och illgärningsmän ...

Frans G. Bengtsson, Röde Orm

Då var det dags för Kalmar FF att ta sig an det ena av två lag som de inte mäktat göra mål på i år. De gör det försvagade efter att de tappat César Santín, deras skickligaste offensive spelare. Enligt Peter Ahlén, som skriver i programbladet för Barometern, hade laget heller aldrig släppt in tre mål mot MFF om bara Brofästets Makelele varit tillgänglig.

Alltså Henrik Rydström, den lille energiske litteraturvetaren som gjort sensation i media eftersom han klarar av att uttrycka en åsikt och skriver bättre än de flesta sportjournalister. Det är intressant att ett så väloljat lagmaskineri som Nanne Bergstrands Kalmar får problem att behålla fokus och hålla ihop lagdelarna när lagkaptenen inte är på planen. KFF som, precis som AIK 2007 efter Wiltons avfärd, under resten av säsongen konstant kommer att få freda sig för det retoriska Moment 22 som uttrycket "sälja guldet" innebär. Varje missat skott, varje felbeslut i försvaret, varenda insläppt mål kommer att, obönhörligt, förklaras med att man sålt Santín.

Den som nu ska axla ansvaret blir Patrik Ingelsten som visserligen leder skytteligan men som nu kommer att få ökad uppmärksamhet på sig. Återstår att se hur han hanterar det.

För AIK:s del handlar det, som vanligt, om att ha fart på bollen, att våga och orka sätta press samt att visa att man är modigare och skickligare än hemmalaget på fasta situationer. Börjar vi pilla runt med många tillslag långt ner i banan eller lyfta långt på Ivan blir det svårt. En eller två touch och mycket mycket spring i benen så slår vi vilket lag som helst.

Jag hoppas Bojan slutar tro att han måste bevisa något genom att hålla i bollen. Hans fotbollkunskap och bollskicklighet är odiskutabel för alla som sett honom. Istället vill jag se honom plocka fram den lille Riquelme jag ser i honom och se till att bollen hela tiden är i rörelse. Slå fler enkla passar på en touch och inte hela tiden söka läge för en avgörande pass. Bollen är snabbare än fötterna, så mycket vet jag.

Vad Frans G. Bengtsson hade emot smålänningar vet jag däremot inte.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Bloggen is back in black!

Du har helt rätt om Bojan, men det handlar också om att resten av offensiven visar sig lika rörliga (och villiga att vägga tillbaks bollen) som Palacio och Palermo.

Tyvärr risk för GAIS-väder ikväll?

Anonym sa...

Första spontana: Vafan är det där, en tegelstens jävla storebrorsa!
Efter första läsningen: Tjohej!
Till dags dato har jag plöjt den tre ggr, Orm var garanterat AIK! Lätt.