söndag 24 augusti 2008

Paint it Black

It's not easy facing up when your whole world is black
Jagger/Richards

Vem har sagt att det ska vara lätt? Livet alltså? Det går alltid att hitta något att vara besviken eller upprörd över – om man bara vet var man ska leta. Det finns till exempel de som tycker att oavgjort i Sundsvall är ett tecken på att allt är jämmer och elände och att någon, någonstans, måste betala för det. Ungefär lika många framhåller att man inte ska klaga, att glaset är halvfullt, att man kan se det från den ljusa sidan. De sistnämnda håller antagligen inte så ofta på AIK. AIK:are vill gärna se allting i svart. Det faller sig ganska naturligt.

Johan Segui, gammal klacklegend sa ungefär så här i veckans Studio AIK.
- Jag tror alltid att vi ska slå till exempel Halmstad. Det har nog hänt färre gånger än inte, det spelar ingen roll. Vi är AIK och det är inte dom. Det är så vi är.

Han har givetvis helt rätt. Vi är AIK och det finns ingen anledning att vända oss mot vår natur.
Det är inte logiskt, det är inte rationellt – däremot är det i mångt och mycket exakt så alla supportrar till alla lag fungerar. Våra förväntningar är vad som gör oss till fotbollsfans och det faktum att fotboll faktiskt inte är en sport där det största eller ens det bästa laget alltid vinner är en av de största tjusningarna med den.

Men nu är det inte Halmstad eller Kalmar som ställer upp på motsatt planhalva. Det är derbyrivalerna Bajen. Derbyn över hela världen har sin egen logik, nämligen ingen alls. Derbyn är totalt oförutsägbara drabbningar där fotbollen blir upp och ner, spegelvänd och en enda stor urladdning av adrenalin, uppskruvade känslor, ångest och förväntan.
Härligt!

3 kommentarer:

Nils Johan Nilsson sa...

Texten återfinns även i världens vackraste matchprogram. Don't go home without one!

Anonym sa...

Hej hå hej hå mot slutspelet vi gå
Tjalalala tjalalalalaa
Hej hå hej hå
*värmer upp me lite fräscha ramsor*

Anonym sa...

Och, tja, jag vill a) tacka för texten och b) försynt fråga: det skulle hända något med den här bloggen skrevs det. Vad?

AIK-hugs: Nomads